Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ANUNTURI

Teatrul Pentru Copii şi Tineret "VASILACHE"  din Botoşani a fost înfiinţat la 1 mai 1953 prin decizia administraţiei publice a oraşului, funcţionând în sediul actual din acelaşi an.  La început s-a numit, în nota epocii, „CRAVATA ROŞIE”, dar din anul 1973, TEATRUL a preluat numele unei cunoscute păpuşi româneşti, „VASILACHE” .
             Fundaţia  Caritatea, cu sediul în Bucureşti,  a depus două cereri de retrocedare având ca obiect imobilul Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache”, situat în Botoşani, strada Victoriei nr. 13, cod poştal 710336 (sediul anterior str. Victoriei nr. 5), fostă str. Sfinţii Voievozi, după cum urmează:
             - cerere de retrocedare înregistrată la Secretariatul tehnic al Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România cu nr. 3503 din 26.02.2003, cerere depusă în conformitate cu  OUG 94/2000;
             - cerere de retrocedare înregistrată la secretariatul tehnic al Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România cu nr. 223 din 14.09.2004, cerere depusă în  conformitate cu OUG 83/1999.
             La dosar existau doar nişte declaraţii ale unor cetăţeni care au confirmat faptul că imobilul a fost proprietatea comunităţii evreilor din Botoşani şi a trecut în mod abuziv în proprietatea statului român.
             În anul 2005 Primăria Municipiului Botoşani trimite către ANPR situaţia juridică şi locativă a imobilului, din care reiese că este în domeniul public din anul 1990.                      
             Până în anul 2011 dosarele aferente cererilor de retrocedare sus-menţionate se aflau „în curs de completare cu acte doveditoare necesare”, conform răspunsului primit de la ANPR.
            Urmare documentelor doveditoare depuse la dosar în perioada 2011 - 2013, s-a emis Decizia nr. 3015 din 13.08.2014, prin care ANPR respinge cererea de retrocedare, astfel sediul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Vasilache” rămâne în domeniul public.
            Le mulţumim pe această cale tuturor celor care ne-au ajutat în acest demers: Rodica Crăcană, Aglaie Corneanu, profesorii Eufrosina Costeschi, Ionel Bejenaru şi Gheorghe Median, jurnaliştii Ioan Rotundu, Oana Filip şi Mihai Vieriu - alături de care am scotocit arhive şi biblioteci, foştii viceprimari Romulus Eram şi Cătălin Alexa, col.R. Lucian Cilinschi, Adrian  Ochişor, av. Dinu Buceceanu, colegii Ionel Agachi, Daniela Rădulescu, Nicoleta Macsim, Mariana Bucataru şi mulţi alţii!
Anexăm decizia 3025 din 13 august 2014 emisă de Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase.

 

Urmareste-ne pe Facebook

 

 

 

Parteneri Media