
Scurt istoric al instituţiei, de la înfiinţare până în prezent

TEATRUL PENTRU COPII ȘI TINERET "VASILACHE" din Botoşani a fost înfiinţat la 1 mai 1953 prin dispoziția Comitetului pentru Artă de pe lângă Consiliul de Miniştri, primul director fiind regretatul Max Weber. La început s-a numit, în nota epocii, TEATRUL DE PĂPUŞI „CRAVATA ROŞIE”, dar din anul 1973, TEATRUL a preluat numele unei cunoscute păpuşi româneşti, „VASILACHE” .
Cea dintâi premieră a avut loc la data de 25 iunie 1953, cu spectacolul „Micul gâscănel”, în regia Floricăi Teodoru şi scenografia lui Tache Dobrescu. În cei 67 de ani de activitate, repertoriul a inclus lucrări originale, dar şi multe adaptări după basme şi opere literare româneşti sau străine. Astfel, se regăsesc prelucrări după Creangă, Eminescu, Sadoveanu, Cezar Petrescu, Victor Eftimiu, Gellu Naum, apoi Swift, Puşkin, Kipling, Oscar Wilde, chiar Shakespeare, Homer, Aristofan, fără să lipsească Fraţii Grimm, Andersen, Charles Perrault, şi mulţi alţii.
La realizarea spectacolelor teatrului botoşănean au contribuit regizori şi scenografi binecunoscuţi în perimetrul artei păpuşăreşti din România. Despre calitatea prestaţiilor păpuşarilor Teatrului „Vasilache” aduc mărturie numărul impresionant de spectacole şi spectatori, turneele din ţară şi zece state europene, premiile câştigate la festivalurile organizate de teatre de profil, româneşti sau de peste hotare.
Administraţia publică a înţeles că arta și mai ales arta spectacolului de teatru în educaţia tinerei generaţii trebuie să ocupe un loc de seamă în cadrul politicii sale culturale şi a sprijinit de-a lungul anilor activitatea teatrului, cea mai bună dovadă în acest sens fiind participarea activă la organizarea GALEI INTERNAŢIONALE A RECITALURILOR PĂPUŞĂREŞTI, manifestare bienală, aflată în anul 2003 la cea de-a IX-a ediţie.
Din 1992, la Gala botoşăneană au fost prezente, alături de trupe din ţară, teatre din Bulgaria, Cehia, Croaţia, Elveţia, Franţa, Italia, Republica Moldova, Rusia, Spania, Ucraina.
Teatrul de Păpuşi poate fi considerat, fără teama de a greşi prea mult, instituţie importantă pentru o societate care se doreşte a fi guvernată în numele şi pe baza unor norme şi percepte orientate spre om, iar recunoaşterea internă şi internaţională de care se bucură în prezent Teatrul „Vasilache”, se datorează în bună măsură acestei credinţe cu care reuşeşte în educaţia non-formală a celor foarte tineri, tineri și adolescenți, fiind mereu în consonanţă cu destinaţia nobilă ce stă la baza activităţii sale.
Ca o dovadă certă a acestui lucru, Teatrul de păpuşi „Vasilache” împreună cu Primăria municipiului Botoşani, Consiliul Local al municipiului Botoşani şi UNITER, au demarat proiectul „Din nou în luminile rampei”, proiect de creaţie teatrală, dedicat dezvoltării artistice a creatorilor vârstnici şi stabilirea unor punţi de legătură între comunitatea artistică şi comunităţile unde există teatre partenere.
Cu această ocazie, a fost prezentată, pe data de 27 iunie 2004, premiera spectacolului „Hansel şi Gretel”, de Jacob şi Wilhelm Grimm, dramatizare Gustav Valentin şi Edwiga Zaunig, în regia doamnei Gabriela Nistorică şi scenografia domnului Mihai Pastramagiu. Astfel am adus în faţa publicului o demonstraţie a potenţialului artistic deosebit al actorului de vârsta a III-a.
Cu prilejul finalizării proiectului „Din nou în luminile rampei”, prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Botoşani nr. 5 din 25 martie 2004, s-a conferit titlul de „Societar de onoare” al Teatrului de păpuşi „Vasilache” din Botoşani, actorilor pensionari – Gabriela Nistorică, Maria Matei, Elisabeta Grigoruţă, Elena Grigore, Sergiu Grigore, Mihai Costăchel şi Alexandru Brumă – pentru întreaga lor carieră, devotamentul probat faţă de publicul spectator şi măiestria cu care au promovat valorile artistice ale teatrului de păpuşi.
Ceremonia a avut loc cu prilejul premierei spectacolului „Hansel şi Gretel”, în prezenţa domnului ION CARAMITRU, preşedintele UNITER.
Tot cu această ocazie, actorii teatrului de păpuşi „Vasilache” Botoşani au devenit membri UNITER.
În perioada 2004 – 2008, în fiecare sfârşit de an a avut loc GALA PREMIILOR TEATRULUI „VASILACHE”, aceasta constituindu-se într-un cadru de recunoaştere publică şi apreciere a colegilor ce au dat dovada calităţilor de OM DE TEATRU pe parcursul anului, precum şi prilejul de a ne exprima consideraţia sinceră faţă de prietenii şi partenerii ce ne-au susţinut în programele şi proiectele derulate.
Cu aceste ocazii au fost prezente personalităţi artistice la nivel național şi ale vieţii publice botoşănene de prim rang, fapt ce demonstrează încă o dată aprecierea de care se bucură teatrul nostru.
Octombrie 2005 marchează în teatrul nostru organizarea unui important eveniment pedagogico-profesional ce s-a desfăşurat pe parcursul unei decade, sub genericul ATELIER, în cadrul căruia regretatul prof. univ. Ion Cojar, „savantul pedagogiei teatrale româneşti” şi-a prezentat opera, metoda de predare a artei actorului O POETICĂ A ARTEI ACTORULUI. Partea practică a fost susţinută de către domnul lector univ. drd. Ionuţ Brancu (U.N.A.T.C. I.L.Caragiale Bucureşti). La Atelier au participat actorii Teatrului „Vasilache” şi cadre didactice universitare de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de teatru. Iniţiatorii proiectului au fost: UNITER, U.N.A.T.C. I.L.Caragiale Bucureşti şi Teatrul „Vasilache”
În anul aniversării a 55 de ani de la înfiinţarea instituţiei, cu sprijinul domnilor consilieri municipali Mihai Ştefan şi Stelică Fasniuc, prin susţinerea domnului primar al municipiului Botoşani, Cătălin Mugurel Flutur, a Comisiei de cultură şi învăţământ din cadrul Consiliului Local, prin aprobarea întregului Consiliul Local al municipiului Botoşani, în data de 3 aprilie 2008, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 144 a fost aprobată noua „identitate” a Teatrului de păpuşi „Vasilache” ca TEATRUL PENTRU COPII ŞI TINERET „VASILACHE” - BOTOŞANI având o abordare nouă cu primire la conceptul managerial artistic şi organizatoric instituţional corespunzătoare contextului contemporan în care existăm şi înţelegem să ne înscriem în orizontul de aşteptare al comunităţii pe care o servim şi în perspectiva dezvoltării artei spectacolului pe care o practicăm.
Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” organizează în perioada 2011 – 2012 două ediţii ale concursului de artă păpuşărească „Azi student, mâine actor”, proiecte culturale finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Concursul se adresează studenţilor şi masteranzilor facultăţilor de teatru din ţară, secţia păpuşi-marionete care au realizat un spectacol de teatru pentru copii, individuale sau de grup şi îl pot prezenta pe scena unui teatru. Obiectivul urmărit este promovarea debutului artistic prin creşterea gradului de perfecţionare a viitorilor actori păpuşari şi a dezvoltării actului cultural.
În anul 2013, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” organizează „Caravana Vasilache în Bucovina de nord”, proiect cultural finanţat de Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Spectatorii de toate vârstele au vizionat „Punguţa cu doi bani”, de Ion Creangă, un spectacol după o poveste românească, având ca scop păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice culturale şi lingvistice a românilor, pentru comunităţile româneşti din Raioanele Hliboca, Herţa, Noua Suliţă, Storojineţ şi oraşul Cernăuţi – Ucraina.
Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” Botoşani, în parteneriat cu Reprezentanţa Botoşani a Uniunea Scriitorilor din România, a organizat Concursul de dramaturgie pentru teatru pentru copii şi tineret, „Vasilache”aflat la ediţia a II-a. Concursul se adresează tuturor creatorilor, indiferent de vârstă, din ţară şi străinătate, care îşi propun să scrie piese de teatru originale, pentru copii şi tineret. Concursul a avut ca scop desemnarea a câte unui câştigător la cele două categorii, piesele desemnate câştigătoare fiind montate pe scena Teatrului pentru Copii şi Tineret „Vasilache” Botoşani.
Instituţia îşi desfăsoară activitatea pe baza conceptului de creaţie artistică în domeniul artei spectacolului de teatru şi urmareşte, prin programul artistic şi estetic pe care il oferă, să raspundă nevoilor şi cerinţelor comunităţii locale în domeniul artistic.
Instituţia a încheiat parteneriate de succes, la nivel local sau naţional, cu instituţii publice precum UNITER, UNIMA, Ministerul Culturii din România, Primăria Municipiului Botoşani, Teatrul „Guguţă” Chişinău, Teatrul „M. Eminescu” Botoşani, Teatrul „Olga Cobileanscaia” Cernăuţi, Complexul Muzeal „Bucovina” Suceava, Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, UNATC „I.L. Caragiale” Bucureşti etc.
În octombrie 2018, Teatrul ,,Vasilache” a găzduit ceremonia decernării premiilor „Diallog 2018”, pentru excelenţă în domeniul creativităţii, creaţiei şi viziunii manageriale, pentru interpretare şi experiment artistic.
Amfitrionul ceremoniei a fost Alexa Visarion, preşedintele Asociaţiei Culturale „Diallog” şi autor al volumului „Nostalgia valorii”, volum care a fost lansat la acest eveniment.
Președintele fondator al Asociației Culturale "Diallog" a decernat, sâmbătă Premiile cu titlu omonim oamenilor legați, prin vocație și spirit, Teatrului "Vasilache" din Botoșani.
· "Petru Valter", revendicat de Gheorghe Șalariu, tehnician scenă, pentru contribuția la realizarea spectacolelor;
· "Iuliu Bocoș", actriței Ibica Leonte, pentru valoarea interpretativă;
· "Tache Dobrescu", actriței Aurica Dobrescu, pentru creativitate interpretativă;
· "Max Weber", lui Valentin Dobrescu, pentru activitatea și creativitatea regizorală.
Cu ocazia premierei din luna mai 2019, spectacolului "Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele", domnului Matei Vişniec i s-a conferit DIPLOMA DE EXCELENŢĂ ÎN ARTĂ, din partea Primăriei municipiului Botoşani şi titlul de DIRECTOR ONORIFIC AL TEATRULUI PENTRU COPII ŞI TINERET „VASILACHE”.
În luna decembrie 2019 a avut loc o nouă ediţie a GALEI PREMIILOR TEATRULUI „VASILACHE”
Cu această ocazie au fost au fost acordate de către reprezentanţii executivului municipiului Botoşani titlurile de Societar de onoare al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Vasilache” regizorului Valentin Dobrescu, fost director al instituției, și actrițelor Aurica Dobrescu și Ibica Leonte, pentru întreaga lor carieră artistică, devotament probat faţă de publicul spectator şi măiestria cu care au promovat valorile artistice ale acestei instituții de cultură.
Despre calitatea prestaţiilor artiştilor Teatrului „Vasilache” aduc mărturie numărul impresionant de spectacole şi spectatori, turneele din ţară şi din zece state europene şi cele peste 60 de premii şi distincţii câştigate la festivalurile organizate de teatre de profil, româneşti sau de peste hotare.
SPECTACOLE DE REFERINŢĂ ŞI PREMII OBŢINUTE DE TEATRUL PENTRU COPII ŞI TINERET "VASILACHE" – BOTOŞANI
Dintre spectacolele de referinţă menţionăm:
„SOARELE FURAT”- de Maxim Asenov, scenografia Mircea Nicolau, regia Ion Puiu
Stoicescu, muzica de Cornel Fugaru, (1981), o adevărată operă cu
păpuşi
„AVENTURILE UNEI MICI VRĂJITOARE”- de Ottfired Preussler, regia Liviu Steciuc,
scenografia Simo Eniko (1983)
„POVESTIRI DE BUZUNAR”- regia Liviu Steciuc (1985)
„LUCEAFĂRUL”- de Mihai Eminescu, regia şi scenografia Dan Frăticiu (1989) – un
poem în imagini de o mare expresivitate care a dus la obţinerea de
numeroase premii de către realizatorii săi
„OAMENI ŞI COPII” – regia Marius Rogojinschi, scenografia Valentin Dobrescu şi Mihai
Pastramagiu, mişcare scenică Delia Olteanu (1992)
„ADAM ŞI EVA” – regia Valentin Dobrescu, scenografia Mihai Pastramagiu şi Valentin
Dobrescu (1994)
„PRINŢESA VRĂJITĂ”- de Ladislau Dvorschi, regia Valentin Dobrescu, scenografia
Mihai Pastramagiu (1997)
„JAZZ FANTASY” – regia şi ilustraţia muzicală (teme clasice de jazz) Marius
Rogojinschi, scenografia Mihai Pastramagiu, mişcare scenică Delia
Olteanu (1998)
„DESEN ANIMAT” – regia şi scenografia Valentin Dobrescu (2000)
„CLOVNUL” - de Marius Rusu, Cristinel Onofrei, Florin Iftode, Daniel Badale; regia
artistică şi scenografia: Valentin Dobrescu; regia tehnică: Mihaela
Ştempel (2003)
„VISUL UNEI NOPŢI DE VARĂ” – de William Shakespeare, adaptare de Ion Sapdaru,
regia artistică şi ilustraţia muzicală Ion Sapdaru,
scenografia şi costumele Mihai Pastramagiu. (2004)
„PINOCCHIO RĂMÂNE LA ŞCOALĂ?” – de Ibica Leonte, Mihaela Nistorică, Marius
Rusu, muzica: Constantin Panaite; scenografia: Marius Rogojinschi
şi Mihai Pastramagiu, Regia: Marius Rogojinschi (2006)
„O MINUNE ÎNTR-UN LAN DE SOARE” – de Ion Sapdaru; scenografia: Gelu Rîşca.
compilaţia muzicală: Ion Sapdaru; consultant artistic: Marius
Rogojinschi (2007)
„GHIOCELUL ŞI OMUL DE ZĂPADĂ” - regia adaptarea textului şi ilustraţia muzicală:
Marius Rogojinschi, scenografia: Mihai Pastramagiu şi Marius Rogojinschi (2008)
„CUM A AJUNS KAŞTANKA ARTISĂ DE CIRC” – adaptare şi dramatizare după o
nuvelă de AP Cehov; regia artistică, scenografia şi ilustraţia muzicală: Valentin Dobrescu (2008)
„TRIMITEŢI MOARTEA ÎN VACANŢĂ” – scenariul, regia şi interpretarea: Claudiu
Gălăţeanu, Florin Iftode, Tudor Rotaru, Laurenţiu Vasilache; scenografie şi construcţie păpuşi: Raluca Deleanu; ambianţa sonoră: Tudor Rotaru (2009)
„DĂRUIŢI COPIILOR ÎNGERI” – de Marius Rogojinschi, după poveşti monahale. Regia
artistică, adaptare text şi scenografia: Marius Rogojinschi, costume şi păpuşi: Mihai Pastramagiu (2009)
„PROMETEU” – după „Legendele Olimpului” de Alexandru Mitru; regia artistică:
Aurelian Bălăiţă; scenografia Costache-Gavril Siriteanu; coloana sonoră: Aurelian Bălăiţă (2009)
„TRĂISTUŢA CU POVEŞTI” – după poveşti populare, de Valentin Dobrescu; regia
artistică: Valentin Dobrescu; scenografie şi construcţie păpuşi: Raluca Deleanu; muzica live - fundal sonor din fonoteca teatrului; consultant didactic: institutor Aurelia Ciura (2009)
„O ZI DIN VIAŢA LUI ROBINSON CRUSOE” - de Dan Cojocaru, după Daniel Defoe;
regia artistică şi coloana sonoră Marius Rogojinschi; scenografia şi costumele: Mihai Pastramagiu (2010)
„LA CIRC” - de Florin Iftode şi Claudiu Gălăţeanu; regia artistică: Florin Iftode şi
Claudiu Gălăţeanu; scenografia şi construcţii păpuşi: Raluca Deleanu; ilustraţie muzicală: Constantin Panaite (2011)
„MUC CEL MIC” - de Marius Rogojinschi, după Wilhelm Hauff, regia articstică:
Marius Rogojinschi; scenografia: Marius Rogojinschi şi Mihai Pastramagiu; muzica Constantin Panaite (2011)
„URSUL PĂCĂLIT DE VULPE” - de Valentin Dobrescu, după Ion Creangă; regia
Valentin Dobrescu, scenografia: Mihai Pastramagiu; muuica: Mihaela Doina Macovei-Moraru (2012)
„GREIERELE ŞI FURNICA” - regia şi scenariul Marius Rogojinschi; scenografia:
Mihai Pastramagiu; orchestrare muzicală: Constantin Panaite (2013)
„LEGENDA CETĂŢII NEAMŢULUI” - regia Marius Rogojinschi; scenografia: Mihai
Pastramagiu; aranjament muzical: Constantin Panaite (2014)
„CAPRA CU TREI IEZI” - regia Mihai Donţu, asistent regie Claudiu Gălă-eanu,
mişcare scenică Victoria Bucun, scenografia, decor şi costume – Mihai Pastramagiu, muzica – Cristian Lungu (2015)
„SOACRA CU TREI NURORI” - regia Mihai Donţu, scenografia Mihai Pastramagiu,
asistent regie Florin Iftode (2016)
„LEGENDA CETĂŢII NEAMŢULUI”
- adaptare scenică parodică de Marius Rogojinschi, după o idee de George Coşbuc, regia artistică: Marius Rogojinschi; scenografia: Mihai Pastramagiu; muzica: aranjament muzical: Constantin Panaite (2014)
„AVENTURILE LUI GULLIVER” - de Jonathan Swift, Regie, dramatizare – Ion Sapdaru,
Scenografie – Alina Dincă Puşcaşu (2018)
„FRAM, URSUL POLAR” - adaptare scenică şi regia artistică Toma Hogea, după Camil
Petrescu. Scenografia Mihai Pastramagiu, muzica Radu Sanduloviciu Coregrafie Victoria Bucun (2018)
„COPIII STAU IN CAMERA LOR” - după Lecţia de engleză de Natasa Tanska, adaptare
text Lenuş Teodora Moraru; Regia artistică: Lenuş Teodora Moraru Scenografia – Gelu Rîşca; Muzica – Toma Rîşca (2018)
„SĂ NU NE RĂZBUNAŢI” - adaptare text de Ionuţ Poclid, regia şi scenografia –
Silvia Răileanu şi Mirela Nistor (2019)
„OMUL DE ZĂPĂDĂ CARE VOIA SĂ ÎNTÂLNEASCĂ SOARELE”
- de Matei Vişniec; regia artistică – Aurelian Bălăiţă; scenografia – Mihai Pastramagiu; muzica – Radu Ştefan (2019)
„PUPĂZA DIN TEI” - după Ion Creangă, regia Ion Sapdaru. Scenografia Cătălin Târziu,
coregrafia Victoriei Bucun, coloana sonoră Ion Sapdaru, fragmente
muzicale Constantin Lupu (2020)
Premii cu care a fost distins
Teatrul pentru Copii şi Tineret "Vasilache" Botoşani
1974 – BACĂU – Festivalul Naţional al Teatrelor de Păpuşi
● Premiul special pentru interpretare actorului Sergiu Grigore, pentru rolul „Stan Păţitul”
- SINAIA – Festivalul „Lumea Păpuşilor”
● Menţiune pentru spectacolul „Lumea unei vrăjitoare”- regia, scenografia şi muzica Tache Dobrescu
1978 – VARNA – BULGARIA- Festivalul Internaţional „Delfinul de Aur”
● Premiul de interpretare actorului Sergiu Grigore pentru rolul „Împăratul” din spectacolul „Soarele furat” de Maxim Asenov, regizor Ion Puiu Stoicescu
1979 – BUCUREŞTI – Concursul Naţional al Păpuşarilor
● Premiul II – actorului Sergiu Grigore pentru recitalul „Suflet de păpuşar”, regizor Ion Puiu Stoicescu
1980– BOTOŞANI – Gala Naţională a Recitalurilor Păpuşăreşti, ediţia I
● Marele premiu actorilor Gabriela Nistorică şi Iuliu Bocoş pentru recitalul „Oul discordiei”, regizor Ion Puiu Stoicescu
1981 – BUCUREŞTI – Concursul Naţional al Păpuşarilor
● Premiul IV pentru recitalul „Oul discordiei”, regizor Ion Puiu Stoicescu
1983 – BUCUREŞTI – Concursul Naţional al Păpuşarilor
● Premiul I pentru rolul „Crenguţa”, actriţei Gabriela Nistorică
● Premiul III pentru spectacolul „Crenguţa”, regia Kovacs Ildico
1985 – BACĂU – Festivalul Naţional al Teatrelor de Păpuşi „Ion Creangă”
● Premiu III pentru spectacolul „Povestiri de buzunar”, regia Liviu Steciuc
1988- BOTOŞANI – Gala Internaţională a Recitalurilor Păpuşăreşti, ediţia a II-a
● Premiul I actriţei Gabriela Nistorică pentru recitalul „Suflet de copil”, regizor Gabriela Nistorică
1989 – BUCUREŞTI – Concursul Naţional al Păpuşarilor
● Premiul I pentru regia şi scenografia spectacolului „Luceafărul”, regizor şi scenograf Dan Frăticiu
1992 – BOTOŞANI – Gala Internaţională a Recitalurilor Păpuşăreşti, ediţia a III-a
● Premiul I pentru spectacolul „Oameni şi copii” – interpreţi Mihaela Ştempel şi Cristinel Onofrei, regia Marius Rogojinschi
● Premiul special al juriului pentru regie şi opţiune repertorială, regizor Marius Rogojinschi
● Menţiunea I pentru recitalul „Pianistul” de Valentin Dobrescu, interpreţi Aurica Dobrescu şi Mihai Costăchel, regia Valentin Dobrescu
- LUGANO – ELVEŢIA – Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii şi
Tineret
● Premiul I – Secţiunea pentru copii – spectacolul „Oameni şi copii”, interpreţi Mihaela Ştempel şi Cristinel Onofrei, regizor Marius Rogojinschi
1994 – BOTOŞANI – Gala Internaţională a Recitalurilor Păpuşăreşti, ediţia a IV-a
● Marele premiu pentru recitalul „Adam şi Eva”, de Valentin Dobrescu, interpreţi Aurica Dobrescu şi Mihaela Nistorică, regizor Valentin Dobrescu
● Premiul pentru regie, recitalul „Jurnalul lui Apolodor”, regizor Marius Rogojinschi
1995 – GALAŢI – Festivalul Naţional „Gulliver”
● Premiul pentru regia spectacolelor „Adam şi Eva” şi „Man show”, regizor Valentin Dobrescu
1996 – BOTOŞANI – Gala Internaţională a Recitalurilor Păpuşăreşti, ediţia a V-a
● premiul pentru debut actorilor Marius Rusu şi Valentin Ligi pentru recitalul „Poveste”
- GALAŢI – Festivalul Naţional „Gulliver”
● Premiul pentru regia spectacolului „Povestea Cenuşăresei şi a Motanului Încălţat” ,regia Gabriela Nistorică
● Premiu pentru spectacolul „Povestea Cenuşăresei şi a Motanului Încălţat”, regia Gabriela Nistorică
● Premiul pentru cea mai expresivă păpuşă – scenografului Mihai Pastramagiu pentru păpuşa „Vrăjitorul” din spectacolul „Prinţesa vrăjită”
1997 – GALAŢI – Festivalul Naţional „Gulliver” – ediţia a V-a
● Premiu pentru cea mai expresivă păpuşă „Vrăjitorul” din spectacolul „Prinţesa vrăjită”, regia Valentin Dobrescu
1998 – BACĂU – Festivalul Naţional al Teatrelor de Păpuşi „Ion Creangă”
● Premiul pentru scenografia spectacolului „O poveste, două, trei, cu roboţi şi roboţei”, scenograf Mihai Pastramagiu
- BOTOŞANI – Gala Internaţională a Recitalurilor Păpuşăreşti – ediţia a VI-a
● Premiul I pentru cel mai bun recital „Podul cu păpuşi”, regizor Valentin Dobrescu
● Diploma pentru debut actriţei Mihaela Nistorică, recitalul „Rază de soare”
1999 – GALAŢI – Festivalul Naţional „Gulliver”
● Premiul de interpretare colectivă pentru spectacolul „Fantezii de jazz”
2000 – CHIŞINĂU – REPUBLICA MOLDOVA – Festivalul Internaţional „Sub căciula
lui Guguţă
● Premiul pentru inovaţii în arta animaţiei spectacolului „Aventurile lui Chiţ”, regizor Valentin Dobrescu
● Premiul pentru contribuţia avută în dezvoltarea artei animaţiei –
regizorului Valentin Dobrescu
- BACĂU – Festivalul Naţional al Teatrelor de Păpuşi „Ion Creangă”
● Marele premiu pentru spectacolul „Asmodee sau Diavolul şchiop”, de Valentin Dobrescu
● Premiul de interpretare masculină actorului Cristinel Onofrei pentru rolul „Asmodee”
- GALAŢI – Festivalul Naţional „Gulliver”
● Premii de interpretare actriţelor Aurica Dobrescu şi Mihaela Nistorică pentru rolurile din spectacolul „Asmodee sau Diavolul schiop”, de Valentin Dobrescu
- BOTOŞANI – Gala Internaţională a Recitalurilor Păpuşăreşti, ediţia a VII-a
● Marele premiu şi trofeul Galei – recitalului „Desen animat”, interpreţi Aurica Dobrescu, Mihaela Nistorică şi Cristinel Onofrei, regizor Valentin Dobrescu
2001 – SILISTRA – BULGARIA – Festivalul Internaţional „Jan Bibian”
● Premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii – spectacolul „Desen animat”, interpreţi Aurica Dobrescu, Mihaela Nistorică şi Cristinel Onofrei, regizor Valentin Dobrescu
2002 – KRAGUJEVAC – IUGOSLAVIA – Festivalul Internaţional al Teatrelor de
Păpuşi
● Premiul pentru animaţie în arta păpuşărească – spectacolul
„Desen animat”
● Premiul pentru regie – Valentin Dobrescu – spectacolul „Desen animat”
● Premiul pentru cel mai bun spectacol oferit de juriul copiilor pentru spectacolul „Desen animat”
- VASLUI – Festivalul Naţional „Constantin Tănase”
● Premiul de excelenţă pentru spectacolul „Poveste cu scufiţa roşie”, regia Valentin Dobrescu
2003 – BOTOŞANI – Gala Internaţională a Recitalurilor Păpuşăreşti, ediţia a VIII-a
● Premiul II pentru spectacolul „Poveste cu Scufiţa Roşie”, regia Valentin Dobrescu
● PREMIUL NAŢIONAL PENTRU SPECTACOLUL DE PĂPUŞI ŞI MARIONETE „CLOVNUL”, de Valentin Dobrescu, conferit de Ministerul Culturii şi Cultelor
2004 – CHIŞINĂU- REPUBLICA MOLDOVA – Festivalul Internaţional „Sub căciula
lui Guguţă
● Premiul pentru cel mai bun spectacol de ritual – spectacolului „Povestea bradului”, regia Marius Rogojinschi
- CLUJ-NAPOCA – Festivalul Internaţional de Artă a Animaţiei „Puck –
Animafest”
● Premiul PUCK-ANIMAFEST – pentru spectacolul „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, regia – Ion Sapdaru, scenografia Mihai Pastramagiu
● Premiul SOLO-PUCK – actriţei Aurica Dobrescu pentru rolurile din spectacolul „Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare, regia Ion Sapdaru, scenografia Mihai Pastramagiu
2005 - CLUJ-NAPOCA - Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck” ● Premiul colectiv realizatorilor spectacolului „Jazz Fantasy” pentru virtuozitatea folosirii procedeului black light într-un omagiu dedicat muzicii. Un spectacol de Marius Rogojinschi – coregrafia Delia Olteanu
2006 - CLUJ-NAPOCA - Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”
● Premiul pentru virtuozitatea mânuirii păpuşilor spectacolului
„Desen animat”.
2007 – CHIŞINĂU-REPUBLICA MOLDOVA – Festivalul Internaţional „Sub căciula lui Guguţă”
● Premiul pentru cel mai educativ spectacol pentru copii – spectacolului „Pinocchio rămâne la şcoală?”, regia Marius Rogojinschi
– SILISTRA - BULGARIA – Festivalul Internaţional „Jan Bibian”
● Diploma pentru participarea la al VIII-lea festival internaţional al teatrului de păpuşi pentru cei mici – spectacolului „O minune într-un lan de soare”, regia Ion Sapdaru
● Certificat pentru absolvirea cu succes a cursului I de la Laboratorul Teatrului Internaţional „Jan Bibian”(workshop) şi prezentarea excelentă în experimentul spectacolului „Ursuleţul Puf”, regia Teodora Gălăbova, cu actorii: Mihaela Nistorică, Liliana Postolache şi Valentin Ligi în colaborare cu Turcia, Bulgaria, Republica Moldova
– BUCUREŞTI - Festivalul internaţional „Bucurii pentru copii”
●Menţiune pentru sincretismul mijloacelor artistice – spectacolului „ O minune într-un lan de soare”, regia Ion Sapdaru
2008 – LÜLEBURGAZ, EDIRNE, KÝRKLARELI, ÇORLU, - REPUBLICA TURCIA - „Festivalul Internaţional Trac de Teatru de Păpuşi” - spectacolul „O minune într-un lan de soare”, regia Ion Sapdaru
- IAŞI - Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi 2008, ediţia I,
● Trofeul de participare la Festival - spectacolul „Pinocchio rămâne la şcoală?”, regia Marius Rogojinschi
- CLUJ-NAPOCA - Festivalul Internaţional „Puck Animafest”
● Menţiune pentru calitatea poetică a discursului scenic – spectacolul „Ghiocelul şi Omul de zăpadă”, regia Marius Rogojinschi
- BUCREŞTI – Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie „Bucurii pentru copii – spectacole de colecţie” – Bucureşti, ediţia a IV-a
● Diplomă pentru transparenţa poetică a montării – spectacolul „Ghiocelul şi Omul de Zăpadă”, regia Marius Rogojinschi
2009 – LÜLEBURGAZ, EDIRNE, KÝRKLARELI, ÇORLU, - REPUBLICA TURCIA - „Festivalul Internaţional Trac de Teatru de Păpuşi” – spectacolul „Clovnul”, regia Valentin Dobrescu
- CLUJ-NAPOCA - Festivalul Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck ” – ediţia
a VIII-a
● Premiu ex aequo pentru valoarea mânuirii păpuşii Teatrului Vasilache din Botosani si domnului Palyi Janos - spectacolul „Cum a ajuns Kaştanka artistă de circ”, regia Valentin Dobrescu
- GALAŢI - Festivalul Internaţional de Animaţie „Gulliver” 2009, ediţia a XVII-a
● Diplomă pentru strategia de încurajare şi susţinere a unor noi generaţii de artişti păpuşari a fost acordat domnului Marius Rogojinschi, director al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoşani.
● Premiul „Gulliver” a fost acordat artiştilor Claudiu Gălăţeanu, Florin Iftode, Tudor Rotaru şi Laurenţiu Vasilache pentru fantezia, virtuozitatea şi creativitatea demonstrate ca regizori, scenarişti şi interpreţi ai spectacolului „Trimiteţi moartea în vacanţă” (Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoşani).
- BUCUREŞTI - Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie "Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie" , ediţia a V-a
● Menţiune pentru valorificarea datinilor folclorice şi a poveştilor religioase se acordă Teatrului „Vasilache” din Botoşani spectacolul „Dăruiţi copiilor îngeri!”, de Marius Rogojinschi
● Diplomă pentru management cultural se acordă domnului Marius Rogojinschi, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoşani, pentru promovarea şi susţinerea artei de animaţie în peisajul teatral românesc şi internaţional
- - CLUJ-NAPOCA - Festivalul Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck, ediţia 2010 –
● Premiul ex aequo pentru mânuire: Florin Iftode şi Claudiu Gălăţeanu, pentru interpretarea personajului principal din spectacolul „Trimiteţi moartea în vacanţă”, Teatrul Vasilache din Botoşani.
● Premiul ex aequo pentru mânuire: Claudiu Gălăţeanu şi Florin Iftode, pentru interpretarea personajului principal din spectacolul „Trimiteţi moartea în vacanţă”, Teatrul Vasilache din Botoşani
2012 - CLUJ-NAPOCA - Festivalul Teatrelor de Păpuşi şi Marionete, ediţia a 11-a, „Puck”
● Premiul pentru mânuire d-nei Aurica Dobrescu pentru personajul Vulpea din spectacolul „Ursul păcălit de vulpe” – Teatrul „Vasilache” , Botoşani;
2018 - BACĂU - Festivalul Bacău Fest Monodrame la Teatrul Municipal
Bacău, ediţia a 25-a,
● Premiul onorific „Dinu Apetrei” actriţei Silvia Răileanu, pentru interpretarea din spectacolul „Să nu ne răzbunaţi”, producţie a Teatrului pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoşani
2019 – MONGOLIA - Festivalul de Teatru Internațional cu monospectacole
competitive din orașul Ulaanbaatar – ediţia 2019
● Premiul pentru regie Silvia Răileanu şi Mirela Nistor
TURNEE ÎN STRĂINĂTATE
1971 – ALBANIA : TIRANA, DURES, VLORA BERATI
1978 – BULGARIA : VARNA
1984 – IUGOSLAVIA : SIBENIC
1989 – UCRAINA : CERNĂUŢI
REPUBLICA MOLDOVA : RÂŞCANI
1990 – FRANŢA : ORVAULT
REPUBLICA MOLDOVA : CHIŞINĂU
1991 – UCRAINA : CERNĂUŢI
1992 – ELVEŢIA : ASCONA, LUGANO
1993 – FRANŢA : BELFORT, DIJON
ITALIA : SAN MINIATO
SPANIA : TOLOSA
1994 – FRANŢA : BELFORT
1995 – ALBANIA : TIRANA
FRANŢA : BELFORT
REPUBLICA MOLDOVA : CHIŞINĂU
1996 – FRANŢA : BELFORT
1998 – FRANŢA – BELFORT
REPUBLICA MOLDOVA : CHIŞINĂU
1999 – CROAŢIA :RIJEKA
REPUBLICA MOLDOVA : CHIŞINĂU
2000 – REPUBLICA MOLDOVA : CHIŞINĂU
2001 – BULGARIA : SILISTRA
IUGOSLAVIA : SUBOTICA
FRANŢA : BELFORT, RANCHIN, LENS
2002 – IUGOSLAVIA : KRAGUJEVAC
2004 – REPUBLICA MOLDOVA : CHIŞINĂU
2007- REPUBLICA MOLDOVA : CHIŞINĂU
2007 - BULGARIA : SILISTRA
2008 – REPUBLICA TURCIA : LÜLEBURGAZ, EDIRNE, KÝRKLARELI, ÇORLU
2009 – REPUBLICA TURCIA : LÜLEBURGAZ, EDIRNE, KÝRKLARELI, ÇORLU
2011- REPUBLICA MOLDOVA : SOROCA
2012 – REPUBLICA MOLDOVA : CHIŞINĂU
2013 – UCRAINA: RAIOANELE HLIBOCA, HERŢA, NOUA SULIŢĂ, STOROJINEŢ
ŞI ORAŞUL CERNĂUŢI
2017 - REPUBLICA MOLDOVA : CAHUL
2018 - REPUBLICA MOLDOVA : CAHUL
2018 – UCRAINA: IVANO-FRANKIVSK
2019 - REPUBLICA MOLDOVA : CHIŞINĂU
2019 – MONGOLIA: ULAANBAATAR
Regizori reprezentativi ai
Teatrului "Vasilache" Botoşani
Florica Teodoru
A. Botezatu
Ioan Iacob
I. Grosuleac
Viorica Weber
T. Sireteanu
Teodor Brădescu
Viorica Weber
Teodor Brădescu
Zoe Anghel
Petru Valter
Tache Dobrescu
Liviu Steciuc
Constantin Dinischiotu
Gabriela Nistorică
Ion Puiu Stoicescu
Ana Vlădescu
Maria Mierluţ
Mihai Costăchel
Lucia Olaru Nenati
Dan Frăticiu
Constantin Brehnescu
Mircea Petru Suciu
Francisca Simionescu
Natalia Dănăilă
Eugen Traian Borduşanu
Mihai Donţu
Claudiu Gălăţeanu
Florin Iftode
Tudor Rotaru
Laurenţiu Vasilache
Ion Sapdaru
Ion Mânzatu
Ciprian Huţanu
Aurelian Bălăiţă
Marius Rogojinschi
Toma Hogea
Lenuş Teodora Moraru
Silvia Răileanu şi Mirela Nistor
Directorii
Teatrului "Vasilache" Botoşani
Max Weber (1952-1956)
Ioan Grosuleac (1956-1957)
Ionel Ţerineanu (1957-1958)
Teodor Brădescu (1958-1968)
Viorica Weber (1968-1973)
Tache Dobrescu (1975-1977)
Eugen Aron (1974-1975)
Lucia Olaru Nenati (1977-1986)
Gabriela Nistorică (1986-1987)
Mihai Elvădeanu (1988-1996)
Dumitru Ignat (1996 - 2000)
Valentin Dobrescu (2000-2004)
Floricel - Vasile Aioniţioaei (2011 – 2014; 2016)
Florin Iftode – manager interimar (2014-2016; 2016-2017)
Marius – Petru Rogojinschi (2004 – 2010) (2017-20

|